Blog

Blåbær – de små, blå sundhedsbomber

Blåbær

Blåbær er søde, nærende og ofte mærket som et superfood. De er velsmagende og nemme at håndtere hvilket gør, at de små blå bær de seneste år er blevet mere og mere populære.

Og det er efterhånden ingen hemmelighed for nogen, at blåbær er sunde, men lad os kigge lidt nærmere på, hvorfor disse blå skønheder bør have en fast plads i din have og/eller dit køleskab.

Her er mine 5 favoritter over sundhedsmæssige fordele ved blåbær.

1. Blåbær er søde som slik, lave på kalorier, og ekstremt rige på næringsstoffer

Blåbærbusken er en blomstrende busk, der producerer bær med en blålig, lilla nuance – også kendt som blåbær.

De to mest almindelige typer er:

Highbush blåbær: Den mest almindelige dyrkede sort i USA og de “vilde” blåbær, som typisk er dem vi har her i de nordiske lande.

De vilde blåbær med det latinske ord Vaccinium Myrtillus er ofte mindre men rigere på antioxidanter, fordi de har skulle kæmpe mere for at overleve i naturen. De indeholder en masse phytokemikalier som fungerer, som plantens forsvarssystem og hjælper med at holde trusler og skadedyr væk.

Disse forsvars-egenskaber følger naturligvis med når vi spiser planten og der er nærmest ikke nogle grænser for hvor mange sundhedsfremmende effekter blåbær har.

Blåbær er blandt de mest næringstætte bær og indeholder både fibre, C-vitamin, Mangan, Kobber og Vitamin K.

2. Blåbær er kongen af ​​antioxidanter og forebygger oxidativt stress og DNA skade

Når et plantenæringsstof har antioxidant effekt, så betyder det at det kan neutralisere et frit radikal ved at frigive et elektron til det frie radikal, uden selv at blive til et frit radikal. Frie radikaler, er ustabile molekyler i din krop, der kan beskadige dine celler og bidrage til aldring og sygdomme. Dette kaldes også for oxidativ stress og det er årsagen til at vi bliver ældre og studier viser at det også spiller en stor rolle i udviklingen af visse sygdomme og kræftformer (1).

Blåbær – især de vilde nordiske blåbær har den højeste antioxidantkapacitet sammenlignet med alle andre almindelige grøntsager og frugter og det bidrager til at holde dig ung og sund.

3. Blåbær beskytter mod beskadiget kolesterol i dit blod

Oxidativ stress sker ikke kun i dine celler og DNA. Det er også problematisk, når dit “dårlige” LDL-kolesterol er oxideret. Faktisk er oxidation af “dårligt” LDL-kolesterol et afgørende skridt i hjertesygdomsprocessen.

Antioxidanterne i blåbær er stærkt forbundet med reducerede niveauer af oxideret LDL kolesterol.

Et studie viser, at en daglig portion på 50 gram blåbær sænkede LDL-oxidationen med 27 % i løbet af otte uger hos mennesker med overvægt (2).

4. Anthocyaniner i blåbær kan have positiv effekt på diabetes

Den særlige type af antioxodanter i blåbær hedder anthocyaniner, og forksning tyder på, at anthocyaniner har en gavnlig effekt på insulinfølsomhed og glukosemetabolisme. Disse anti-diabetes virkninger forekommer med både blåbærjuice og ekstrakt (27, 28, 29).

I en undersøgelse med 32 overvægtige mennesker med insulinresistens forbedrede to blåbærsmoothies dagligt insulinfølsomheden markant (3).

Øget insulinfølsomhed sænker risikoen for metabolisk syndrom og type 2-diabetes, som i øjeblikket er to af verdens største sundhedsproblemer.

5. Blåbær bidrager til vedligeholdelse af hjernens funktion og forbedrer hukommelsen

Oxidativ stress kan fremskynde din hjernes ældningsproces, hvilket påvirker hjernens funktion negativt.

Ifølge studier kan antioxidanterne i blåbær påvirke områder af din hjerne, der er afgørende for intelligens (4). De ser ud til at gavne aldrende neuroner, hvilket fører til forbedringer i cellesignalering.

I ét af studierne indtog ni ældre voksne med mild kognitiv svækkelse blåbærjuice hver dag. Efter 12 uger oplevede de forbedringer i flere markører for hjernefunktion (5).