Blog

Sankalpa – det forfriskende alternativ til nytårsforsættet

Sankalpa

Når året nærmer sig sin afslutning, går mange i gang med at lave listen med forsæt for det nye år.

Næsten hvert nytårsforsæt starter med to ord: “Jeg vil.” Og ofte så ønsker vi at ændre, ikke kun vores adfærd men også hvem vi er som mennesker. Vi sætter mål og forestiller os, hvor glade vi bliver, når vi får det, vi ønsker os. Og så krydser vi fingre for, at vores viljestyrke vil hjælpe os på vej til målet.

De fleste nytårsforsæt udspringer af egoets og sansernes misforståede ønsker. De fejler næsten altid, fordi de tager udgangspunkt i antagelsen om, at den vi er, ikke er god nok, og forstærker den fejlagtige tro på, at vores lykke afhænger af at opnå det, vi ønsker.

Den yogiske tradition tilbyder et forfriskende alternativ til nytårsforsættet: Nemlig praktiseringen af sankalpa

En sankalpa tager udgangspunkt i den radikale forudsætning, at du allerede er den, du skal være for at opfylde dit livsformål – din dharma.
Kalpa betyder løfte eller “reglen, der skal følges over alle andre regler”. San henviser til en forbindelse med den højeste sandhed. Sankalpa er altså et løfte og en forpligtelse, vi afgiver for at støtte vores højeste sandhed.

Mens et typisk nytårsforsæt opgives inden for få uger, hvis ikke dage, efterhånden som entusiasme og viljestyrke slipper op, kræver en sankalpa ikke den egodrevede viljestyrke, som vi typisk tilkalder når vi ønsker at foretage ændringer.

Sankalpa er en dybfølt intention fra hjertet, og den kommer med alt det nødvendige for at kunne realiseres. Dette inkluderer iccha (vilje og energi), kriya (handling) og jnana (visdom).